Nejkrásnější planeta sluneční soustavy Saturn v úlohách - Štefl, Vladimír (Matematika–Fyzika–Informatika, 2014)
Ověřování platnosti fyzikálních zákonů ve sluneční soustavě je důležitou složkou astronomické výuky na středních školách. Cílem článku je v jednoduchých úlohách ukázat fyzikální interpretaci vybraných jevů týkajících se nejkrásnější planety – Saturnu. Článek dává odpověď na mnoho zajímavých otázek, kupříkladu: Jaká je podstata prstenců Saturnu a jak se pohybují?